Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Erotikavásár

Hogyan használd a kondomot?

kondom használata

Az óvszer folyamatos és helyes használata segít megvédeni Önt a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatától, beleértve a HIV-t is, így élvezetesebb szexet kaphat. A kondom megvédi Önt a nem tervezett terhességtől a hüvelyi szex alatt. Most megtudhatja, hogyan kell helyesen használni a férfi óvszereket, és mi a teendő, ha valami rosszul sül el. Érdemes elolvasni a női óvszer cikkünket is, hogy bővebben tudjunk ezek használatáról.

Gyors tények az óvszerekkel kapcsolatban

 • Az óvszer (kondom) egy vékony, gumiszerű anyag, amely illeszkedik az ember péniszéhez a szex ideje alatt, ami akadályt képez a szexuális úton terjedő fertőzések (köztük a HIV) és a nem kívánt terhesség ellen.
 • Az óvszer megvédi Önt és partnerét hüvelyi, anális és orális szex alatt. Váltson új óvszerre, ha megváltoztatja a szexuális aktus típusát, hogy elkerülje a kereszt fertőzéseket.
 • Az óvszer használata a szexuális közösülés előtt (vaginális, orális vagy anális) csökkenti mindkettőjük esetében a betegségek és fertőzések kockázatát.
 • A két óvszer egyidejű használata szakadást okozhat - egy elég!
 • A vízbázisú síkosítók használata az óvszert kényelmesebbé és a szexet élvezetesebbé teszi, de kerülje az olaj alapú kenőanyagokat a latex óvszerekkel, mivel gyengíthetik azokat és akár szakadáshoz is vezethet! 
 • Nagyon ritka az óvszer szakadása, de ha mégis megtörténik, ne pánikoljon, vannak dologok, amiket tehetünk, hogy minimalizáljuk a nemi úton terjedő betegségeket és a terhesség kockázatát.

Mi az óvszer?

Az óvszer egy vékony gumiszerű anyag, amely illeszkedik egy férfi péniszére a szexuális aktus alatt. Ha helyesen használják, az óvszer megakadályozza a HIV-et, valamint a terhességet és a legtöbb nemi úton terjedő betegséget!

A legkedveltebb és leggyakrabban használt óvszer vékony latexből (gumiból) készül.


Hogyan működnek az óvszerek?

A szexuális testnedvek, például a sperma, a hüvelyfolyadékok és a vér segíthetnek a HIV és szexuális úton terjedő betegségek terjedésében. Az óvszer akadályt képez a következő belépési pontok esetén a fertőzések és betegségek terjedése ellen:

 • hüvely
 • végbélnyílás
 • Pénisz (húgycső)
 • Száj (különösen akkor, ha nagy nyílt sebek vagy vérző ínyek vannak)


Bár néhány nemi betegséget át lehet vinni bőr - bőr érintkezésen keresztül (pl. Genitális szemölcsök), az óvszerek még mindig csökkentik ezeknek a fertőzéseknek a kockázatát.

Mikor kell óvszert használni?

Használjon óvszert, hogy megvédje magát és partnerét a HIV és a többi nemi úton terjedő betegség ellen:

 • Hüvelyi, anális és orális szex alatt
 • Minden alkalommal, amikor szexel
 • Amikor megosztja a szexuális játékokat 

Az óvszer fehelyezése, a szexuális érintkezés előtt csökkenti mindkettőjük kockázatát.

Hogyan helyezze fel az óvszert?

Az óvszert tartalmazó csomagoláson vonatkozó utasításokat talál, de itt van néhány egyszerű lépés:

 • Ellenőrizze, hogy az óvszer nem járt-e le. A lejárt óvszer nagyobb valószínűséggel szakad el.
 • Ellenőrizze, hogy a csomag jó állapotban van-e, és rendelkezik-e tanúsító jelzéssel (FDA, CE, ISO vagy Kitemark). Ez azt jelenti, hogy tesztelt és megfelel a biztonsági előírásoknak.
 • Óvatosan nyissa ki a csomagot, hogy ne szúrja meg vagy károsítsa az óvszert. Általában van egy nyíl a csomagon, hogy hol kell kinyitni. Kerülje a fogak vagy ollók használatát, és legyen óvatos az éles körmével vagy az ékszerekkel.
 • A pénisznek merevnek kell lennie az óvszer felhelyezése előtt. Mindig tegye fel az óvszert, mielőtt a pénisz a másik féllel kapcsolatba kerül.
 • Az óvszerek feltekerve vannak csomagolva. Helyezze a gumit a merev pénisz tetejére, és fogja meg a végén, az ondótartálynál, mielőtt elkezdi letekerni a péniszen. Ezzel biztosítja, hogy buborék mentesen legyen felhelyezve a kondom és legyen hely a sperma számára.
 • Tekerje le az óvszert a pénisz alapjáig. Ha helyesen van feltéve, könnyen gördül lefelé. Ha rossz irányba kezdte el, akkor vegye le és próbálja újra egy másik kondommal. Még abban az esetben is fontos, hogy új óvszerrel próbálkozzon, ha a férfi még nem ejakulált, mert ilyen esetekben is lehet sperma a péniszén.

Hogyan kell eltávolítani az óvszert?

 1. Csak akkor vegye le az óvszert, ha a péniszt teljesen kihúzta, de míg még mindig merev. A legtöbb férfi nagyon gyorsan elveszti az erekciót, miután ejakulált, ezért ne várjon túl sokáig, hogy a hüvelyből vagy anusból kihúzza, mivel ez veszélyezteti a sperma kifolyását vagy az óvszer lecsúszását.
 2. Mindig használjon új óvszert, ha újra szexel, vagy ha análisról hüvelyi vagy orális szexre megy. Ez azért fontos, mert számos különböző fertőzés átvihető az anusról a hüvelyre vagy a szájra.

Az óvszer használatának legfontosabb tippjei

A kondom legyen része a szórakozásnak

Tekintsen az óvszerre az előjáték szórakoztató részeként - testi érintkezés és csókolóztatás közben tegye fel azt vagy kérje meg párját, hogy helyezze fel.

Ne keverje össze

Ha egyszerre két óvszert vagy egy női és egy férfi óvszert használ, akkor az nem nyújt kettős védelmet! Valójában súrlódást okozhat és nagyobb valószínűséggel szakad vagy elcsúszik el. Az egyik bőven elég!

Gyakorlat teszi a mestert

Kiválló ötlet, hogy gyakorolja az óvszer felhelyezését néhányszor, mielőtt valóban éles szexuális helyzetbe kerülne. Ez segíthet abban, hogy jobban érezze magát, amikor eljön az idő és használni kell az óvszert.

Szeressük a síkosítót!

Az óvszer használatát kényelmesebbé teszi és növeli a szexuális örömöt. Csökkenti az óvszer szakításának kockázatát, különösen anális szex alatt. Használja a síkosítót az óvszer külső oldalán, a hüvelyen vagy anuson belül és körül. De ne használja az óvszer belsejében, vagy a meztelen péniszen, mert az a kondom lecsúszásához vezet. Ne feledje, hogy csak szexhez tervezett vízalapú kenőanyagot használjon. Az olaj alapú kenőanyagok (például vazelin, masszázsolajok vagy kézkrémek) gyengíthetik vagy megszakíthatják a latex óvszert.

A méret számít

Az óvszer méretei változóak. Kipróbálhatja a különböző méretű óvszereket, hogy megtalálja az Önnek és partnernek legmegfelelőbbet. A jól illeszkedő óvszernek egészen a pénisz aljáig kell gördülnie, és kényelmesnek kell lennie, nem pedig szűknek. Másrészről viszont nem szabad túlságosan tágasnak sem lennie, mert akkor a szex alatt csúszni fog. Ne feledje, hogy ugyanúgy, mint amikor ruhákat vásárol, különböző méretű óvszerekre lehet szüksége.

De ne aggódjon, az óvszer szuper módon nyúlik, így az könnyen megtalálja az illeszkedést - az egy mítosz, hogy a pénisz túl nagy lehet az óvszer számára. Ha azonban nem talál olyan férfi kondomot, amelyben kényelmesen érezte magát a szex alatt, akkor megpróbálhatnak női óvszert akár hüvelyi, akár anális szexhez.

Próbálkozzon különböző textúrákkal és ízekkel

A jó hír az, hogy óriási választék van óvszer fronton. Választhat a textúrák közül (bordázott vagy pontosított), a vastagság, az ízek és a színek között - ezért próbálkozzon és megtudja, melyek illenek Önhöz és partneréhez.

Ha érzékeny a latexre, akkor helyettesítheti a poliuretánból vagy poliizoprénből készült latex-mentes óvszerekkel. A női kondomok szintén latexmentesek, így inkább kipróbálhatják azokat is.

Mit kell tenni, ha az óvszer elszakad?

Nagyon ritka, hogy az óvszer elszakad, ha helyesen használják. De ha egy óvszer mégis elszakad vagy lecsúszik, akkor néhány egyszerű dolgot tehet:

 • Azonnal húzza ki a péniszt a hüvelyből
 • Távolítson el annyi spermát amennyit csak tud
 • Kerülje a hüvely vagy az anus belsejében a mosást, mert a fertőzés tovább terjedhet vagy irritációt okozhat
 • Kérjen sürgősségi fogamzásgátlót, ha nem használ más fogamzásgátlót

A legtöbb szexuális egészségügyi szakember azt tanácsolja, hogy szexuális egészségi tesztet végezzen 10 nappal a nem védett szexuális kapcsolat után (vagy ha az óvszer elszakadt), majd három hónappal később. Ennek az az oka, hogy a különböző nemi fertőzések különböző időpontokban válnak ismertté.

Mit kell tenni, ha az óvszer elszakad és partnere HIV-pozitív?

A HIV pozitív partnere meg fogja tudja mondani, hogy rendszeres kezelésben részesült-e, és az elmúlt hat hónapban virálisan elfojtották-e. Ha ez a helyzet, a HIV-fertőzés kockázata (az óvszer elszakadása ellenére is) rendkívül valószínűtlen. Mindazonáltal mégis úgy dönthet, hogy teszet kér.

Ha az óvszer elszakad, és a HIV-pozitív partnere nem részesül rendszeres kezelésben, akkor minél előbb meg kell látogatnia egy szexuális szakembert. Lehetőség nyílik az expozíció utáni profilaxis (PEP) kezelésére, amely egy hónapos kezelés antiretrovirális gyógyszerek (ARV) segítségével, amelyek csökkentik a HIV-pozitívvá válás esélyeit.

A PEP magas sikerteljesítményű, ez azonban nem pótolja az óvszereket. A PEP egy hatékony gyógyszer, amely mellékhatásokkal jár, és nem mindenki számára elérhető.

Ha kapcsolatban áll valakivel, aki HIV-vel él, akkor a pre-expozíciós profilaxis (PrEP) alkalmazása lehet egy másik lehetőség, hogy megóvja Önt a HIV-fertőzés kockázatától. Ez azonban nem védi Önt más nemi betegségektől és a nem tervezett terhességtől.

 
Hogyan beszélhetek az óvszerről a partneremmel?

Egyesek úgy érzik, zavarba jönnek az óvszer használata miatt, különösen a kapcsolat korai szakaszában. De a saját és partnere védelmének mindkét fél számára prioritásnak kell lennie. Ha partnere megtagadja az óvszer használatát, ne érezze kötelezőnek a nem védett szexuális aktust, mindig joga van eldönteni, hogy szeretne-e szexelni vagy sem.

A partnereddel az óvszerről beszélni nem arról szól, hogy nem bízol benne. Tudván, hogy biztonságban vagytok, segíteni fog abban, hogy mindketten jobban érezzétek magatokat a szexuális kapcsoaltban.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás
  töltés

  TÖLTÉS