Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Erotikavásár

Az óvszerhasználat mellékhatásai

óvszer mellékhatásai

Az óvszerhasználat célja kettős: a terhesség megakadályozása és annak csökkentése, hogy egy szexuális úton terjedő betegséget elkapjunk a partnerünktől. Az óvszerek a férfiak péniszén viselt védő borítások, amelyek latex, műanyag vagy természetes bőrből készülhetnek. Az óvszerek számos előnnyel járnak: könnyen hozzáférhetőek bármelyik gyógyszertárban, drogériában vagy webáruházban, olcsó és biztonságos, kényelmes és könnyen használható. Az óvszernek kevés negatív mellékhatása azért van.

A terhesség kockázata

Bármilyen típusú fogamzásgátlás esetén mindig fennáll a nem tervezett terhesség kockázata. Az óvszer rendkívül hatékony a fogamzás megakadályozásában. A non-profilt Planned Parenthood azonban azt állítja, hogy az óvszer helyes használata mellett is 100 nőből kettő teherbe esik. Azok közül, akik nem használták megfelelően a kondomokat, 10 százalékuk esett teherbe. A régi és lejárt óvszerek sérülékennyé válhatnak, és könnyebben szét tudnak szakadni. Hasonlóképpen, az olajtartalmú termékek, mint a vazelin és a főzőolaj, az óvszerek gyengülését és szakadását okozhatják.

Latex allergia

Számos óvszert gumitermékből állítanak elő, amely a gumifákból származó folyadékból származik. Az "American Academy of Allergy, Asthma & Immunology" megjegyzi, hogy néhány ember allergiás reakciót tapasztalhat a gumiban található fehérjére. A tünetek a megjelenés és a súlyosság függvényében térhetnek el: tüsszögés, orrfolyás, csalánkiütés, viszketés. Súlyosabb tünetek lehetnek például a zihálás, a duzzanat és a szédülés. Bizonyos esetekben a latex allergia az anafilaxiát, azaz életveszélyes állapotot jelenthet. A Planned Parenthood szerint 100 emberből csak egy-két ember küzd latex allergiával. Azoknak, akiknek latex allergiájuk van a szintetikus gumi óvszereket kell választaniuk.

Nem hatékony minden szexuális úton terjedő betegség ellen

Az óvszerek bizonyítottan igen hatékonyak a HIV terjedése ellen és csökkentik más betegségek, mint például a szifilisz, a klamidia, gonorrhea és HPV kockázatát. Azonban nem biztosítanak védelmet azok a szexuális úton terjedő betegségek ellen, amelyek hatással lehetnek a bőr külső rétegére (például a molluscum contagiosumra). Az Amerikai Szociális Egészségügyi Szövetség megjegyzi, hogy bár az óvszer csökkenti a genitális herpesz veszélyét, nem védi a bőr minden olyan részét, amelyben a herpeszvírus tünetmentesen elszabadul és fertőzött szexuális partnerhez továbbítható. Ezenkívül nem minden kondom tűnik egyenlőnek: a természetes bőrből készült óvszerek a születésszabályozásban hatékonyak, de a HIV és más nemi betegségek ellen nem védenek.

A partner ellenállása

Talán az óvszer leginkább figyelemre méltó mellékhatása a szexuális partner ellenállása lehet. Egyes férfiak azt állítják, hogy érzéketlenné válnak az óvszerhasználat során, személytelennek gondolják őket, vagy támadásnak érzik, amikor az óvszer viseletre kérik őket. Sok ember képes leküzdeni az óvszerhasználat ellenállását azzal, hogy kipróbálnak különböző típusú és méretű kondomot, hogy megtalálják azt, amely mindkét partner számára legmegfelelőbb.

Hozzászólások

Új hozzászólás
    töltés

    TÖLTÉS